У цьому році для святкування Дня Державного прапора перша леді країни Марина Порошенко вибрала футболку демократичного українського бренду “Зерно”.

Про це повідомляє Vogue.ua.

Історик моди, куратор Зоя Звиняцьківська розповіла, що Марина Порошенко замовила футболки в кольорах українського прапора.

“З 2014 року в День Прапора Перша леді надягає речі демократичних українських брендів. Так склалося, що найчастіше це саме футболки. Коли за кілька місяців до події Марина Порошенко запитала рекомендацію про вбрання для цього дня, я як раз працювала над виставкою “IN PROGRESS. Дрес-код України доби Незалежності”. В рамках проекту ми співпрацювали з магазином “Всi. Свої”, і я познайомилася з усіма брендами, які вони представляють. Марка “Зерно” на мою виставку не потрапила, але я дуже добре запам’ятала їхні роботи. І, власне, коли Перша леді запитала мене про можливе вбрання, я відразу згадала і запропонувала футболки цього бренду. У них авторські принти, і єдине, що ми змінили, стосувалася колірної гами – на сайті моделі представлені в червоних, зелених і синіх відтінках, для Марини Анатоліївни ми замовили футболки в кольорах українського прапора”, – заявила Звиняцьківська.

599d7b95533ec

Фото: Vogue.ua

Вибійкова блузка, що була одягнута на Марині Порошенко, зроблена майстром Володимиром Маркар’яном в Полтаві, який вирізьблює на твердому дереві форми і компонує з них орнаменти.

“На форми наноситься органічна фарба і шляхом відбитку переноситься на тканину. Ця техніка називається вибійка, є давнішою від техніки вишивання і прийшла до нас з Індії. Всі зображені знаки є давніми оберегами – і солярні символи – сонце у всіх культурах є божественним символом, і птахи, і риби як символ мудрості, і стилізоване дерево життя. Важливо, що ці знаки не є суто українськими – вони зустрічаються по всій планеті, і це якраз відображає нашу концепцію багатовимірної ідентичності, як прояв людини Землі”, – зазначила Христина Патик, засновник бренду “Зерно”.

23 серпня на Приморському бульварі Одеси стартував Вишиванковий фестиваль, учасники якого пронесли по Потьомкінських сходах величезний державний прапор.