Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Україна та Грузія мають потужну європейську перспективу.

Таку заяву вона зробила під час зустрічі зі студентами в Тбілісі, інформує “Грузія Онлайн”.

За словами Меркель, політика Німеччини стосовно Східної Європи не є чимось новим. Водночас Європі може знадобитися до 10 років, щоб визначитися з подальшими кроками щодо України і Грузії.

“Нам потрібна чітка політика, як все має сформуватися стосовно Східної Європи. Грузія, Азербайджан, Вірменія, але Грузія точно є разом з Україною країнами, які мають найбільшу європейську перспективу. Протягом найближчих 10 років ми виділимо ті кроки, які необхідно зробити у майбутньому”, – зазначила Меркель. “Країна-кандидат повинна відповідати певним критеріям для того, щоб ЄС прийняв нового члена. Ви знаєте, що на даний момент західнобалканські країни розглядаються для перспективного членства… Грузія та Україна будуть наступними, виходячи з їх добре вираженої європейської перспективи. Ми повинні досягти цієї умови крок за кроком. Я б не сказала, що цей процес буде завершено в найближчі п’ять років”, – додала канцлер Німеччини, яку цитує Agenda.ge.

У своєму виступі Меркель також підняла тему російської агресії як в Україні, так і в Грузії.

“Особисто я часто думаю про вирішення конфліктів в Україні та Грузії. Ми не повинні терпіти цього”, – наголосила вона.

Президент Петро Порошенко сьогодні під час урочистостей з нагоди Дня Незалежності у вступному слові заявив, що наполягатиме на закріпленні у Конституції прагнення України приєднатися до Євросоюзу і вступити до НАТО.
Раніше Глава держави зазначав, що евроінтеграційний курс України, а також зближення з НАТО потрібно закріпити в преамбулі Конституції.