И. о. министра здравоохранения Украины Ульяна Супрун объяснила, как можно улучшить эффект от кофе.

Об этом она написала в Facebook.

“Когда нужен заряд бодрости и энергии, кофе – первое, что приходит на ум. Конечно, для получения положительных эффектов от этого напитка стоит следить за количеством и временем потребления”, – подчеркивает Супрун.

Супрун отметила, ссылаясь на исследования ученых, что добавление в кофе большого количества сливок и сахара увеличивает калорийность и жирность напитка, что уменьшает его пользу в разы. Одновременно с этим она отметила, что универсального совета относительно употребления данного напитка быть не может, так как каждый человек имеет собственную чувствительность к кофеину. Например, у некоторых людей от кофе может болеть желудок, а любители данного напитка могли развить нечувствительность к действию кофеина.

По словам Супрун, не стоит пить кофе вообще или ограничиться 1-2 чашками в день, если после этого напитка ощутимо учащается сердцебиение, потеют ладони, возникает боль в желудке или печени, ухудшается сон и возникает чувство тревожности.

Она также рекомендует беременным женщинам, пожилым людям, людям с гипертонией, проблемами желудочно-кишечного тракта и нарушениями сна, в состоянии сильного стресса также ограничить употребление кофе.

Кроме того, Супрун пояснила, что кофеин действует как стимулятор нервной системы: блокирует аденозиновые рецепторы, тормозящие возбуждение по мере того, как человек устает.

“Если нужно работать всю ночь, то попробуйте выпить кофе и сразу вздремнуть 15-20 минут. Отдых уменьшит количество аденозиновых рецепторов в мозге, и кофе будет проще вас взбодрить, не причинив вреда”, – добавила Супрун.

Як кофеїн дозволяє нам залишатися бадьорими – Цікава наука

Пост присвячується всім поціновувачам кави ☕ Коли потрібен заряд бадьорості та енергії, кава перше, що спадає на думку. Звісно, для отримання позитивних ефектів від цього напою, варто слідкувати за кількістю та часом споживання. Скільки кави варто пити? Європейське відомство з безпеки харчових продуктів (European Food Safety Authority) в 2015 році офіційно рекомендувало споживати не більше 400 мг кофеїну на день, і не перевищувати дозу 200 мг за один раз. В одному американо – 154 мг кофеїну, а в одному еспресо – 77 мг. (https://goo.gl/paac99) До того ж, науковці зазначають, що додавання до кави великої кількості вершків та цукру збільшує калорійність та жирність напою, що зменшує його користь в рази (https://goo.gl/99hu4p). Втім, універсальної поради бути не може. Кожна людина має власну чутливість до кофеїну – хтось його знешкоджує швидко, і на них “кава не діє”, а хтось – дуже повільно. Крім цього, є генетична схильність відчувати тривожність через споживання кофеїну. У деяких людей від кави може боліти шлунок, а затяті кавомани розвинули нечутливість до дії кофеїну. Ви маєте спиратись передусім на свої відчуття від кави – якщо вам від неї зле чи виникла залежність, слід обмежити її споживання до того рівня, на якому вам добре. Не варто пити каву взагалі, або не перебільшувати дозу понад 1-2 чашки на день, якщо після неї у вас відчутно пришвидшується серцебиття, пітніють долоні, виникає біль у шлунку чи печінці, погіршується сон та виникає відчуття тривожності. Такі ж симптоми можуть спостерігатися в будь-кого в разі надмірного споживання кави. Вагітним жінкам, літнім людям, особам з гіпертонією, проблемами шлунково-кишкового тракту та порушеннями сну, в стані сильного стресу слід обмежити вживання кави також. Якщо ви припинили пити каву, ви можете відчувати головний біль, втому та стати дратівливими (https://goo.gl/k8Yo1K). Так відбувається тому, що мозок надто звик до кави, і став схильним більше до гальмування, ніж до збудження. Кофеїн діє як стимулятор нервової системи. Він блокує аденозинові рецептори, які гальмують збудження по мірі того, як ми втомлюємось. Є кава – збудженню нервової системи ніщо не заважає. Але що більше ми призвичаюємось до кави, то більше маємо аденозинових рецепторів. І тим важче їх всі заблокувати кофеїном – кава “не діє”, діяльність яких робить нас сонливими. Проте неприємні постефекти зникають через певний час після відмови від кави. Якщо вам потрібно працювати всю ніч, то спробуйте випити кави й одразу подрімати 15-20 хвилин. Відпочинок зменшить кількість аденозинових рецепторів в мозку, і каві буде простіше вас збадьорити, не завдавши шкоди. (https://goo.gl/zWv8zQ, https://goo.gl/MMYHLe) Дякуємо Daria Prokopyk за допомогу з інформацією та Цікава наука за корисне відео!

Опубликовано Уляна Супрун 22 мая 2018 г.

22 мая в Министерстве здравоохранения рассказали, как убедиться, что в салоне красоты придерживаются базовых правил для снижения риска передачи инфекций.
20 мая Ульяна Супрун объяснила, как правильно лечиться при получении термических ожогов.