25 травня у кінотеатрі “Київ” відбулась офіційна церемонія відкриття 48-го Міжнародного кінофестивалю “Молодість”.

Серед відомих гостей церемонії – акторка Лариса Кадочникова, ведуча Ярослава Кравченко, актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв, мисткиня Жанна Кадирова, актори Олеся Жураківська, Олег Москаленко та Олексій Тритенко, хореограф Олена Шоптенко. Ведучим відеоцеремонії відкриття став символ фестивалю “Молодість” — Олень. З великого екрана він розповів про програми та журі кінофестивалю. Режисером фільму-відкриття була Наталя Пятигіна.

молодисть

молодисть

Зірковим гостем кінофестивалю став легендарний британський режисер Пітер Ґрінвей. Йому було вручено почесну нагороду “Молодості” — “Скіфський олень” за внесок у світове кіномистецтво. “Молодість — це не питання віку, це — міст, який поєднує покоління. І класика світового кіно завжди присутня на наших екранах. Ми започаткували цей приз за внесок у світовий кінематограф. Він важливий як для нас, так і для молодого покоління кінематографістів, яке виховується на класиці світового кіно. Пишаємося, що цьогоріч цей приз, за внесок у світовий кінематограф, отримує видатний кінорежисер Пітер Ґрінвей”, — сказав Андрій Халпахчі, вручаючи нагороду. У свої промові режисер згадав оператора Сашу Вєрні, з яким він зняв 8 фільмів.

молодисть

молодисть “Мені хочеться вірити, що ця нагорода присвячена не тільки й не стільки моїй скромній персоні та моєму скромному вкладові в розвиток світового кіно, як і великому майстру кінематографа — Саші Вєрні. Свого часу він, попри те, що йому вже було за 70, погодився вийти з пенсії, допомогти мені працювати над фільмом “Зет і два нулі””, — розповів режисер. Верні за свою кар’єру зняв не менш як 60 фільмів. Свого часу він працював асистентом ще з легендарним режисером Жаном Кокто. У межах програми “Століття” до річниці Саші Вєрні 26 травня відбудеться показ фільму Пітера Ґрінвея “Зет і два нулі” у кінотеатрі “Баттерфляй DeLuxe”.

молодисть

молодисть Гостей привітав і Пилип Іллєнко. “Я порахував, що для мене це вже 25-та “Молодість”, яку я відвідую. Мене це дуже тішить. Саме тут я дуже багато дізнався про кіно, зробив свої перші кроки, які привели мене туди, де я опинився зараз. Я впевнений, що ми й надалі підтримуватимемо цей фестиваль”, — наголосив Голова Державного агентства з питань кіно. Кінофестиваль триватиме до 2 червня. За 9 днів глядачам покажуть понад 200 кінострічок. Церемонія нагородження переможців відбудеться 1 червня. Найкращий дебютний повнометражний фільм Міжнародного конкурсу фестивалю отримає нагороду “Скіфський олень” і 10 000 доларів США від спонсора Гран-прі фестивалю — “Лото-Забава”.