Другий фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage розпочався в Києві. Організований Культурним центром “Дім “Майстер Клас”, він проходитиме з 16 по 26 серпня у саду “Софії Київської” та у музеї “Золоті ворота”. Це — 11 днів музики, кінопоказів, візуального мистецтва, театральних екскурсій та інтерактивних воркшопів (зокрема, є цікава програма для дітей з аутизмом), цикл бесід під ясенем із знаковими лідерами думок та культурними діячами.

“Bouquet Kyiv Stage виник із любові до Києва і з бажання зробити йому подарунок. Звідси і символ фестивалю – букет. Зі складною і продуманою композицією, де кожна деталь – на своєму місці, — говорить засновниця фестивалю Ірина Буданська. — Любов, зокрема до міста, – це лейтмотив фестивалю, його наскрізна ідея”.

Організатор фестивалю — “Дім “Майстер клас” — позиціонує його як подарунок місту, а відтак вхід на усі події є вільним. Потрібно буде сплатити лише за вхідний квиток на територію “Софії Київської” та музею “Золоті ворота”.

“В этом магическом месте со времен Ярослава Мудрого стартовала история великого города, который был культурной столицей Европы. После нескольких сотен лет угнетения Киев утратил свои позиции. И сегодня, открывая 2-й фестиваль высокого искусства Bouquet Kyiv Stage, Дом образования и культуры Мастер-Класс делает свой очередной скромный вклад в идею возвращения Киева на культурную карту мира. — відзначає Євгеній Уткін, співзасновник “Дім “Майстер Клас” та Bouquet Kyiv Stage. — Белый Букет — это мега-символ единения и дарения, подаренный нашей планете и нашему фестивалю великим украинским художником Александром Дубовиком. Единение разных мнений, сообществ, политических предпочтений во имя сильной и культурной Украины как никогда ранее актуально.

Звуки Города – тема фестиваля в этом году. И через звуки, слова, образы участников и зрителей, через 11-дневное путешествие в центре столицы, мы создаем наш неповторимый Букет, который мы дарим Городу. Фестиваль насыщен музыкальными, визуальными, театральными программами. Одна из частей этого действа – Кинобукет в “Золотых воротах”, который мы посвящаем нашему другу Олегу Сенцову: мы верим, что он скоро будет на свободе и мы победим”.

Фестиваль охоплює кілька мистецьких напрямків. Щодня о 18:00 та 21:00 на гостей чекає класична, сучасна камерна і симфонічна, джазова, електронна, експериментальна музика, концерти українських та зарубіжних гуртів, оркестрів та участь всесвітньо відомих солістів і диригентів. Серед них — легендарний норвезький музикант і композитор Ейстен Севог та солістка Бенедикте Торгет, піаніст Олексій Гринюк і скрипаль Андрій Бєлов, американо-ізраїльський джазовий піаніст Гай Мінтус, оперні співаки Теммі Генсрад та Ніколас Ішервуд із США та багато інших. Одразу п’ять оркестрів — New Era Orchestra, Національний президентський оркестр, Kyiv Fantastic Orchestra, “Віртуози Києва” та “Київські солісти” — візьмуть участь у фестивалі.

Заплановано також три нічні концерти о 23:00 — солістки Назгуль Шукаєвої, піаніста Євгена Громова та електронщика Андрія Кириченка.

Фестиваль відкрився концертом музики Вікторії Польової “Маргіналії”. Українська композиторка працює зі звуками як містик: майстерно поєднує багатовіковий сакральний досвід людства із вкрай особистими переживаннями. У просторі “Софії Київської” її музика звучала органічно і дихала кожною паузою, наче жива істота. “Мій адресат — людина, в якій я бачу Бога”, — так композиторка колись описала тих, кому адресує свої твори. Концерт зіграв оркестр “Віртуози Києва” з диригентом Володимиром Сіренком. Співала Назгуль Шукаєва, виконавиця з рідкісним діапазоном голосу: від горлового співу до сопрано. Концерт Вікторії Польової відкрив музичний напрямок фестивалю “Площі і пагорби”, який щодня розпочинатиметься о 18:00.

“Цього року події фестивалю об’єднає тема “Звуки міста”. Взагалі, фокус-тема — це не тільки той стрижень, який не дає структурі розпастися, а й ключ до прихованих зв’язків між явищами. Як звучить рідний Київ, ми досліджуємо і через фотографію, і через пластику, театр, майстер-класи, кіно, дискусії. “Звучати” буде вся програма, — розповідає кураторка музичної програми Bouquet Kyiv Stage, музикознавець і музичний критик Любов Морозова. — Особливість фестивалю в тому, що у нас немає поділу на більш відомих і менш відомих. У кожному з напрямків ми відібрали найкращих. Першим був концерт Вікторії Польової, і це ідеальне поєднання сучасної духовної музики та місця. Це той концерт, який покликаний “оживити” пам’ять місця про нього самого”.

Вечірній музичний напрямок “Птахи і квіти” цього ж дня — відкрив норвезький музикант Ейстен Севог у тандемі із солісткою Бенедикте Торгет. Музику Севога називають простором для медитації. Йому приписують винайдення нового напрямку, який критики назвали візуальною музикою.

“Музика може сконтактувати нас із нашою внутрішньою свідомістю, де зберігається знання, що ми всі є частиною більшого цілого. Музика може підштовхнути нас до подорожі крізь ілюзії, інтелект та емоції до містичного досвіду, де ми нарешті бачимо чистоту, притаманну кожному з нас. Я вірю, що музика повинна підносити. Повинна збагачувати наше життя. Вона повинна слугувати засобом досягнення свободи та з’єднувати нас із тим, що є хорошого у кожному з нас”, — говорить Ейстен Севог.

Візуальна програма розпочалася з відкриття виставки українського живописця, графіка і монументаліста Олександра Дубовика “Білий Букет”. Художник переосмислює символ букету, намагаючись відійти від усталеного значення в сторону багатозначності.

“Ця життєствердна ідея виникла як символ гармонії, цілісності, внутрішньої єдності і торжества людського Духу як символу широкого розуміння “людського виміру” і віри в майбутнє, — розповідає Олександр Дубовик. — Білий Букет — потужний символ, що об’єднує в собі за принципом сполучення багато предметних рядів, епох, стилів, умовностей і психологічних установок, як рівноправна складова багатьох реальностей у багатьох вимірах. “Білий Букет” відслоює від образу усталене значення на користь багатозначності та повної осмисленості”.

Одним зі знакових проектів у рамках фестивалю є цикл бесід під ясенем. Його ініціював співорганізатор Bouquet Kyiv Stage Євгеній Уткін. До публічних розмов у саду “Софії Київської” під двохсотрічним ясенем запрошені відомі культурні діячі, філософи та цікаві люди із різних сфер життя, яким є що розповісти.

Це і в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, і композитор Ейстен Севог, і солістка Бенедікте Торгет, і політик Міхеіл Саакашвілі, і композитор Олексій Войтенко, і фотограф Ігор Гайдай, і академік УАН в галузі стратегічного менеджменту, стратег і коуч Богдан Будзан, і композитор Сергій Круценко, і священик ПЦУ о.Сергій (Дмітрієв).

Цикл бесід під двохсотрічним ясенем розпочався із розмови з прозаїком, поетом, журналістом, правозахисником і радянським дисидентом Ігорем Померанцевим.

“Бесіди під ясенем – це особливо важливий проект в контексті великого динамічного міста, в контексті насиченої програми фестивалю. Це буде місце неспішного і вдумливого спілкування. Це будуть розмови, які підсилюють важливі речі у вирі міської метушні,— говорить засновниця фестивалю Ірина Буданська.— У великих містах між людьми завжди є дистанція, ми ж спробуємо заповнити цей простір мистецтвом і новими сенсами”.

Також в один із вечорів – 18 серпня – організатори разом із сімейною виноробнею “Колоніст” запропонують поціновувачам вірші Ігоря Померанцева під келих вина. Незвичайний формат потішить рецептори гостей.

Із 17 серпня відкривається напрямок “Кінобукет”, в рамках якого розпочинаються кінопокази у музеї “Золоті ворота”. Щодня з 19:00 до 22:00 любителі кіно зможуть подивитися найкращі українські короткометражні стрічки від відомих українських фестивалів та кінооб’єднань: від Національної кінопремії “Золота дзиґа”, Одеського міжнародного кінофестивалю, Docudays UA, кінофестивалів “Відкрита ніч”, “Молодість”, “КРОК” та інших.

“Якщо глядач не зміг побувати на Одеському міжнародному кінофестивалі, на “Молодості”, на фестивалях “Відкрита ніч”, “КРОК” чи на врученні Премії Української кіноакадемії “Золота дзиґа”, то “Кінобукет” представить найкращі фільми цих кіноподій,- розповідає куратор кінофестивалю Андрій Різоль, голова правління Асоціації “Сприяння розвитку кінематографа в Україні — дивись українське!”. — Ми зосередились на короткометражних фільмах, щоб дати нашому глядачу максимально повну палітру українського кіно. За дев’ять днів фестивалю можна буде подивитися близько 70 фільмів більше 60-ти українських кінорежисерів”.

Відвідувачі фестивалю зможуть долучитися і до низки інтерактивних подій. Шведський мистецький колектив MELO представить інтерактивні програми для дітей та для дітей з аутизмом на основі вистави SPARA та хореографічний воркшоп для людей літнього віку.

Варто зареєструватися і на театралізовану екскурсію “Софією Київською” від Нового драматичного театру на Печерську. 26 серпня об 11 ранку відбудеться “Фортепіанний концерт в дві руки” від ініціативи Baby Mozart, це концерт для батьків із немовлятами. Та багато інших театральних та інтерактивних подій відбудуться в рамках фестивалю.

Фестиваль в цифрах: Загалом заплановано понад 50 подій, з яких – 25 концерти найякіснішої різножанрової музики. Понад 70 українських кінострічок покажуть на фестивалі. Більше 350 учасників із різних країн: Австрії, Норвегії, Ізраїля, Франції, Німеччини, США. Одразу 5 українських оркестрів виступатимуть на відкритій сцені. Понад 20 тисяч глядачів очікує фестиваль.

Організатори дякують за підтримку проекту UArtistMusic, КМДА, Компанії Вавілон, Асоціації “Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське”, Goethe Institute, Посольству Ізраїлю, Австрійському культурному форуму, компанії SAVAREZ, Швейцарській культурній інституції Pro Helvetia.

Повну програму фестивалю можна знайти тут: https://drive.google.com/file/d/1Z0jyBq48aZzdPF-ZcRQEfov7TLEO0fuH/view

Акредитація для журналістів на сам фестиваль: https://docs.google.com/forms/d/18feULM19jdbIf_3kCj_zgtsrtYvKdL26B47R6lBXMug/

Контакти для акредитації та для допомоги у роботі на фестивалі:

Дар’я Коваленко +38 095 419 67 98 [email protected]

Наталя Красненкова + 38 067 465 54 26, [email protected]

Офіційний сайт фестивалю: https://bouquetstage.com/

Слідкуйте за новинами на Facebook-сторінці фестивалю: https://www.facebook.com/bouquetstage/