Великий ярмарок на Подолі починає свою історію з 1797 року і існував до 1930 року. На ярмарку заключали торгівельні угоди та підписували кредитні договори. Ярмарок відігравав велику роль у економічному розвитку Південно-Західного регіону країни.

Перед тим, як почати своє існування в Києві, Великий ярмарок існував спочатку у Львові, а потім і у місті Дубно. На ярмарках підписувались важливі контракти за участю польської шляхти: купівля хліба, оренда маєтків, погашення заборгованостей, кредитні угоди. До Києва ярмарок перемістився з 1797 року, так як Київ був центром економічного розвитку Південно-Західного регіону. Через економічний розвиток підвищилась і кількість населення у Києві. Чисельність зросла з 19 до 70 тисяч чоловік. Трохи згодом популярність ярмарку падала через економічні та політичні причини. У Києві ярмарок мав і дві інших назви – Хрещенська та Сретенська. Контрактові угоди підписувались у міському магістраті, а з 1811 року у Контрактовому домі, що був зведений Меленським та Гесте.

Screenshot 1

Ярмарок знов почав працювати вже з приходом більшовиків. У 1923 урочисто почав працювати, що сприяло відновленню торгівельних відносин після Громадянської війни. З 1930 року ярмарок поступово припиняв своє існування після розгортання Нової економічної політики (НЕП).

Screenshot 3

У 1999 році Контрактовий дім реставрували по проекту архітектора Валентини Шевченко.

1Контрактовий будинок Київ

Завдяки небайдужим підприємцям, з 2016 року почалось нове відродження ярмарку. “Київські Контракти” відродились і традиційно продовжили своє існування на Контрактовій площі. Зараз ярмарок відновлює історичні традиції і презентує дійсно українських виробників з різних галузей торгівлі. Нові “Київські Контракти” – це новий погляд на історичний ярмарок.

Тут можна зустріти hand-made майстрів, виробників одягу, прикрас, сувенірів, кращих кухарів країни, а також прийняти участь у цікавих майстер-класах і послухати гарну музику від вітчизняних гуртів.

Screenshot 2

Завітайте на Контрактову площу 31 серпня – 1 вересня.