Про це повідомляє агентство Reuters.

На саміт прибули лідери Франції (президент Еммануель Макрон), Великобританії (прем’єр-міністр Борис Джонсон), Канади (прем’єр Джастін Трюдо), Німеччини (канцлер Ангела Меркель), Італії (прем’єр-міністр Джузеппе Конте), Японії (прем’єр-міністр Сіндзо Абе) і Сполучених Штатів (президент Дональд Трамп).

Також прибув глава Європейської ради Дональд Туск. Він встиг виступити з прес-конференцією, в ході якої запропонував запросити Україну на саміт “Великої сімки” (G7) в 2020 році.

Президент Франції, який приймає саміт, включив до порядку денного зустрічі захист демократії, ґендерної рівності, освіти і навколишнього середовища (зокрема, пожежі в Амазонії). Макрон запросив азіатських, африканських і латиноамериканських лідерів приєднатися до переговорів для пошуку вирішення даних проблем.

Однак уже з першого дня зустрічі стали очевидні розбіжності між світовими лідерами з приводу напруженості у світовій торгівлі, виходу Великобританії зі складу Євросоюзу і реагування на масштабні пожежі в лісах Амазонії.

“Це черговий саміт G7, який стане важким випробуванням єдності і солідарності вільного світу і його лідерів. Це може бути останній момент для відновлення нашого політичного співтовариства”, – наголосив у зв’язку з цим Туск перед початком зустрічі.

Фото: Reuters

Саміт стартував і на тлі розбіжностей між президентом США Дональдом Трампом і лідерами Євросоюзу. Зокрема, перед вильотом до Франції президент США оголосив, що Вашингтон обкладе підвищеними митами французькі вина і здійснить інші заходи, якщо Макрон не відмовиться від введення податку для глобальних інтернет-концернів. Подібний податок в першу чергу торкнеться американських компаній Google, Apple і Amazon.

Незабаром після прибуття в Біарріц Трамп зустрівся за обідом з Макрона. В оточенні французького президента заявляють, що зустріч пройшла “дуже продуктивно”.

Фото: Reuters

Очікується, що однією з тем для обговорення на саміті стане новий виток ескалації торгової війни між США і Китаєм.

Варто зазначити, що саміт “Великої сімки” стартував на тлі протестів. Так, вдень 24 серпня активісти, які виступають проти G7, пройшли з міста Андай (Франція) до Ірун (Іспанія).

Після завершення цього мирного маршу почалися заворушення в місті Байонна, що розташований неподалік від Біарріца. Тут сотні активістів вийшли на несанкціоновану демонстрацію проти політики глобалізму.

Деякі з них почали кидати каміння в правоохоронців. Ті, в свою чергу, застосували щодо протестуючих сльозоточивий газ і водомети.

Як повідомляє агентство Associated Press, в ході зіткнень було затримано як мінімум 68 осіб. Затриманих звинувачують у метанні снарядів, приховуванні обличчя або зберіганні предметів, які можуть бути використані в якості зброї.

Фото: Reuters / АР

  • Раніше з’явилася інформація, що американський лідер Дональд Трамп і президент Франції Еммануель Макрон мають намір запросити Росію до участі в саміті країн “Великої сімки” (G7) в 2020 році. Очікується, що Трамп обговорить цю тему і з іншими світовими лідерами в ці вихідні на G7.
  • У свою чергу канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон на спільній прес-конференції зробили заяву щодо того, що умов для повернення до формату “Великої вісімки” (G8) за участю Російської Федерації в даний момент не дотримано.
  • У Франції вважають, що повернення до формату G8 в 2020 році з відновленням членства Росії залежить від розвитку ситуації в Україні.
  • Уряд Канади виступає проти повернення до формату “Великої вісімки” (G8) за участю Російської Федерації. Такий крок можливий тільки після припинення війни на Донбасі і повернення Криму.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що вважає неприпустимим повернення Росії до складу “Великої вісімки” (G8), поки країна-агресор не поверне Крим і не припинить військові дії на Донбасі.