Служба безопасности Украины (СБУ) разоблачила российского журналиста, который по заказу спецслужб РФ администрировал и наполнял антиукраинские Интернет-сообщества фейковой информацией.

Об этом сообщает пресс-служба СБУ.

Сотрудники управления СБУ в Сумской области разоблачили российского журналиста, который с 2015 года находился в составе зарубежного антиукраинского центра.

В Сети он распространял публикации от имени вымышленных экспертов и таким образом создавал негативный образ руководства Украины, способствовал дискредитации органов государственной власти, агитировал за изменение конституционного строя.

Другим направлением его деятельности было распространение сепаратистских настроений в западных регионах Украины.

Чтобы наладить “нужные” связи, он ездил в Черновицкую и Закарпатскую области. Там журналист записывал интервью с представителями румынских и венгерских нацменьшинств, сторонниками неорусинства. В дальнейшем эти сюжеты использовались российской пропагандой для создания негативного медийного образа украинской власти.

01

СБУ встановила російського журналіста, який з 2015 року перебував у складі закордонного антиукраїнського центру.

Минулого тижня Facebook видалив величезну тролеферму, модератори та учасники якої знаходилися в Росії. Під виглядом українців російські тролі розганяли «зраду» та сприяли нагнітанню суспільно-політичної обстановки в середині нашої країни. Провокативні публікації, що надходили з фіктивних акаунтів, були підкріплені висновками «авторитетних спеціалістів». Служба безпеки постійно виявляє профілі фейкових активістів, які діють на користь Кремля. Такого псевдоексперта викрили співробітники УСБУ в Сумській області. Ми встановили російського журналіста, який з 2015 року перебував у складі закордонного антиукраїнського центру. На замовлення спецслужб РФ він адміністрував та здійснював інформаційне наповнення антиукраїнських Інтернет-спільнот. У публікаціях від імені вигаданих експертів росіянин створював негативний образ керівництва України, сприяв дискредитації органів державної влади, агітував за зміну конституційного ладу. Іншим напрямом його діяльності було інспірування сепаратистських настроїв у західних регіонах. Щоб налагодити «потрібні» зв`язки, він здійснював поїздки до Чернівецької та Закарпатської областей. Там журналіст записував інтерв’ю із представниками румунської та угорської нацменшин, прихильниками неорусинства. У подальшому ці сюжети використовувались російською пропагандою для створення негативного медійного образу української влади. Це ще раз доводить, що Інтернет-середовище стало важливим напрямом російської гібридної агресії, і активно використовується Кремлем для маніпуляцій та інспірування конфліктів. Тому вкотре застерігаємо громадян критично ставитися до інформаційних вкидань та не піддаватись на зрежисовані в РФ провокації.

Опубліковано Служба безпеки України Вівторок, 22 січня 2019 р.

В СБУ подчеркивают, что Интернет-среда стала важным направлением российской гибридной агрессии, и активно используется Кремлем для манипуляций и раздувания конфликтов.

17 января сообщалось, что Служба безопасности Украины задержала антиукраинскую пропагандистку Елену Бойко (Вищур), которая ранее была выдворена с территории России.
В 2018 году Служба безопасности Украины (СБУ) привлекла к ответственности за антиукраинскую пропаганду 49 человек.