Фестиваль KOZAK Fest – це захід, основною метою проведення якого є популяризація української мови, музики та культури. Директор фестивалю Анастасія Дядик розповіла, коли з’явилась ідея створення заходу, скільки людей його відвідує і що цікавого KOZAK Fest може запропонувати своїм гостям.

Розкажіть коротко історію фестивалю. З чого все починалося? Як трансформувалася подія за роки?

Ідея створення KOZAK Fest з’явилась ще у 2015 році. Захід традиційно приурочено до перемоги Богдана Хмельницького та об’єднаного війська запорозького та кримськотатарського у битві під Жовтими Водами. Ідейним натхненником та засновником фестивалю є народний депутат України Юрій Береза. Він з командою однодумців створив захід, основною метою проведення якого є популяризація української мови, музики та культури, а також патріотичне виховання молоді. Свого часу ми починали з 1 тисячі відвідувачів, а минулого року KOZAK Fest прийняв понад 100 000 людей за три дні. Сьогодні KOZAK Fest є найбільшим музичним фестивалем центральної України.

козак фест

Починаючи з 2015 року постійним гостем фестивалю був полк “Дніпро-1”. У ході заходу новобранці складали урочисту присягу на вірність українській державі. Також у рамках KOZAK Fest постійно проходять різноманітні спортивні змагання: військово-патріотична гра “Сокіл” (“Джура”), футбольні турніри між школами району, змагання зі стрільби з луку та ін.

Ми починали з дуже маленького заходу. У 2015 році концертна програма KOZAK Fest складалася з виступів музичних колективів району та області, а за останні роки на нашій сцені виступали найвідоміші українські виконавці: СКАЙ, Друга ріка, ВВ, ТІК, ТНМК, Тартак, Бумбокс, Скрябін, Орест Лютий, Epolets, O.Torvald, KARNA.

Також з часом у KOZAK Fest з’явилось декілька дочірніх проектів – свято Івана Купала на річці Саксагань та сільсько-господарський ярмарок “Сороче гніздо”.

Кожного року на KOZAK Fest ми створюємо декілька незмінних локацій: козацька, у рамках якої відбувається реконструкція битви під Жовтими Водами, фуд-корд, де відвідувачі можуть спробувати страви від кулінарів, зібраних з усієї країни, ярмарок, де українські майстри представляють найрізноманітніші товари власного виробництва – від сиру та ковбаси, до одягу і власноруч вишитих картин та дитяча зона, де можуть розважитись наймолодші гості фестивалю.

Свого часу ми також започаткували конкурс молодих виконавців “Музичний герць”, який кожного року проходить в рамках фестивалю. Згідно з умовами конкурсу, будь-який гурт, що виконує українські авторські пісні, може поборотись за головний приз – 50 000 грн (1 місце – 25 000 грн, 2 місце – 15 000 грн, 3 місце – 10 000 грн) та виступити на одній сцені разом з найвідомішими вітчизняними музикантами.

Розкажіть про внутрішню кухню: хто ваша команда, скільки часу займає підготовка до події, як обираєте локацію?

козак фест

Команда KOZAK Fest нараховує майже 20 людей, які всім серцем люблять справжню українську музику. Підготовка до заходу триває цілий рік. За традицією, ми проводим фест, потім йдемо у невеличку відпустку та з новими силами і ідеями повертаємося на улюблену “роботу”.

Ми пишаємося тим, що місце проведення фестивалю є історичним. Саме в урочищі Княжі Байраки у 1648 році відбувалася визначна битва під проводом Богдана Хмельницького.

Розкажіть про програму фестивалю в цьому році. Опишіть, хто ваші гості? Скільки тисяч відвідувачів фестиваль готовий прийняти в цьому році?

козак фест

Цього року хедлайнерами KOZAK Fest буде Onuka, Наталка Карпа, гурти Друга ріка та СКАЙ. Але це ще не всі зірки, які завітають до нас. Ми готуємо для наших гостей сюрприз. Я впевнена, всім сподобається! Крім цього, зірковими ведучими стануть актор, комік та телеведучий Юрій Ткач, а також команда “Ліги сміху” VIP Тернопіль.

Цього року ми готові прийняти необмежену кількість людей. Друзі, пам’ятайте, що на KOZAK Fest вільним людям – вільний вхід!

Яка буде логістика на локації?

козак фест

KOZAK Fest проводиться в урочищі Княжі Байраки, що у селі Жовтоолександрівка неподалік від міста П’ятихатки Дніпропетровської області. Доїхати на фестиваль можна з будь-якої точки України звичайним регулярним транспортом: залізничним або автобусним, що курсує до станції “П’ятихатки”. Там всіх бажаючих будуть чекати спеціальні брендовані маршрутні таксі, що доставлять прямо на KOZAK Fest. Цей транспорт буде курсувати з 11:00 і до пізньої ночі по заповнюваності.

Спеціально для тих, хто вирішить приїздити на KOZAK Fest на власному транспорті, ми підготували брендовані вказівники, що будуть висіти на всіх перехрестях від залізничного вокзалу П’ятихаток до урочища Княжі Байраки. Також локація KOZAK Fest є у Google Maps. 

Для зручності наших гостей на території фестивалю буде розташоване наметове містечко. Всі охочі зможуть взяти з собою намети та спальні мішки, щоб залишитися на фестивалі протягом всіх трьох днів. Також, за бажанням, весь необхідний інвентар можна буде взяти в оренду.

козак фест

Поговоримо про фестивальні тренди. Назвіть найважливіші.

Головний тренд нашого фестивалю – це українська мова, історія та пісня. Ми прагнемо, щоб якомога більше людей слухали україномовну музику, не забували власну історію та не нехтували рідною мовою.