Керівник ГО “Міжнародний соціально-культурний проект “Джойфест”, керівник четвертого всеукраїнського фестивалю дитячих театрів JoyFest.Діти Ксенія Гончарова розповіла, що JoyFest.Діти підготував для своїх відвідувачів і скільки очікують гостей на виставах.

Розкажіть коротко історію фестивалю. Як виникла ідея, як розвивали захід?

Всеукраїнській фестиваль дитячих театрів JoyFest.Діти – це логічне продовження Міжнародного театрального фестивалю JoyFest, котрий наша команда в вересні 2019 проведе вже всьоме. А він, в свою чергу, почався з бажання започаткувати та розвивати в Україні європейський формат театральних фестивалів, котрий до цього практично не було представлено. Багато спілкуючись з керівниками дорослих театрів та студій, режисерами, акторами ми побачили потребу у дитячому форматі. Адже при багатьох професійних театрах організовано дитячі школі з театральної майстерності. Їх відвідують дуже багато талановитих діток різного віку.

В Україні, на жаль, досить мало серйозних фестивальних майданчиків, де дитячі театри можуть представляти свій продукт. Між тим, дитячі театральні гуртки часто працюють на дуже високому рівні. Це, якщо можна сказати, колиска, котра в майбутньому дарує країні талановитих професійних акторів. Але навіть якщо опустити думки про майбутніх зірок, то треба підтримувати та розвивати формат дитячих студій хоча б тому, що театр дуже допомагає становленню особистості дитини та розвиває багато корисних в житті якостей. Тож, як відомо, попит народжує пропозицію. Просування заходу йшло вже за пропрацьованою схемою фестивалю для дорослих театрів, але, звичайно з врахуванням дитячої аудиторії. Вже було розуміння як робити цей фест, були партнери та однодумці. Хоча кожен раз це той ще квест. В організації масштабних фестивалів є багато тонкощів та складнощів.

JoyFest.Діти

Розкажіть про тонкощі організації – як плануєте, якою командою, скільки це займає часу?

Ми займаємося фестивальною справою вже понад шість років, то ж процес вже сталий. Все працює як годинник. Прийом заявок до участі у фестивалях JoyFest ми оголошуємо десь за півроку до початку заходу. В цей момент все ще спокійно. Робимо розсилки по вже знайомим та новим студіям, публікуємо матеріали у партнерських ЗМІ, в соцмережах.

Фестиваль – це постійний пошук та розвиток. Постійні процеси: пошук партнерів, пошук кращих майданчиків, пошук кращих рішень реалізації завдань фестивалю, пошук фінансування та підтримки держави. Активний період підготовки до заходу починається десь за два-три місяця та стає дуже гарячим за три-чотири тижня до дати фесту. Але коли кожен член команди досконально знає механізм роботи та зони відповідальності, то збоїв в організації не трапляється. До речі, команда в нас неприродньо маленька, як для такого масштабного фестивалю. Всього дві основних одиниці, котрі беруть на себе більшість підготовчої роботи та чотири-п’ять членів команди підключаються вже ближче до події.

JoyFest.Діти

Поговорімо про програму фестивалю цього року. Які приємні сюрпризи чекають на гостей?

Цей рік в нас якийсь рекордний. По-перше, в цьому році в нас найбільша кількість учасників фестивалю – понад 360 дітей різного віку з різних куточків України. Це 25 театрів які представлять на сцені JoyFest.Діти 32 вистави. По-друге, ми вкотре розширили географію фестивалю – до нас вперше завітають дитячі театри зі Львова, Запоріжжя, Конотопу та Клавдієво-Тарасово. По-третє, ми отримали рекордну кількість заявок. Ну, а, вчетверте, нас нарешті підтримали не тільки приватні структури, але й держава.

Фестивалю вдалося отримати часткове фінансування від Департаменту культури Київської міської державної адміністрації. Це дуже приємно. Ми занадто довгий час йшли до цього моменту.Тож програма дуже насичена. Вистави йдуть з невеличкими перервами чотири дні поспіль майже в режимі нон-стоп – з ранку й до пізнього вечора. Вистави для різного глядача – від самих маленьких (5-8 років) до дорослої аудиторії. Адже на сцені гратимуть актори теж різного віку. Маленькі грають здебільшого казки, а підлітки підіймають серйозні соціальні питання сучасності та показують своє бачення класичної драматургії. Щодня будуть проводитися майстер-класи, шоу та казкотерапія від наших партнерів. Але основний наш напрямок – театр. Тож його буде більше всього.

JoyFest.Діти

Опишіть, хто ваші гості? Багато іноземних відвідувачів?

На іноземну спільноту все ж таки більш розрахований дорослий JоyFest. Там в нас багато іноземних учасників та експертів. Дитячий фестиваль поки що всеукраїнського масштабу, хоча в цьому році встиг отримати відмітку від Європейської асоціації фестивалів EFFE Label 2019-2020. До речі, наші фести єдині отримали цю відзнаку. Тож ми не виключаємо, що наступний фестиваль вже буде міжнародним.

Наш глядач – по-перше, це, звичайно, група підтримка театрів (батьки, друзі, викладачі). По-друге, глядачі, котрі знають нас давно або дізналися через рекламу в метро, в соцмережах, почули від знайомих, або прочитали про нас в ЗМІ. Враховуючи тематику фестивалю, це родини з дітками, шкільні групи, педагоги профільних вузів та курсів, люди, котрі мають відношення до дитячого театру.

Скільки відвідувачів очікує фестиваль цього року?

В нас завжди повні зали. Тож, враховуючи параметри зали та традиційно безкоштовний вхід, ми очікуємо не менше трьох тисяч глядачів в день. Буде весело та людно.

JoyFest.Діти

Якими світовими фестивалями надихаєтеся? Що привносите з них у власне дітище?

В Європі навіть в багатьох маленьких містах та селах є свої театральні фестивалі. Всі вони побудовані за схожим принципом, тож відрізняються здебільшого рівнем організації, складом учасників та масштабом. Там все простіше – без фінансування від фондів або держави ніхто навіть на думає щось робити.

В Україні, де фестивалів в рази менше і вони проводяться на базі театрів або культурних центрів, ми, як громадська організація з власним ресурсом робимо майже неможливе. І коли ми розповідаємо іноземцям як ми це все робимо без підтримки, то вони в шоці і не розуміють як таке можливо. Тож ми беремо в Європі сам формат заходу. Основні принципи JoyFest.Діти:

– відсутність перегонів. В нас немає радянських гран-прі, перших, других, тощо місць. Тільки номінації. Театр це не спорт. Тут змагання ні до чого. Всі не конкуренти, а колеги в рамках фестивалю. Все направлено на творення чогось нового та корисного.

– демократичний підхід. Ми приймаємо до участі різні форми, жанри, формати та мови показу вистав. Нам цікаво, щоб у фестивалі приймали участь театральні колективи з різним підходом. Тому в нас багато авторських вистав, є і комедії, і класика, і буфонада, і соціальні драми. Театр має бути різним. Головна вимога – висока якість виконання.

– комплексність та направленість на розвиток. На одному майданчику ми об’єднуємо дітей-акторів, керівників театральних студій, глядачів, експертів та виконуємо для кожної групи свої завдання. Діти отримують досвід на великій сцені перед великою аудиторією, спілкуються, беруть участь у майстер-класах. Керівник театрів отримують досвід участі у масштабному заході, корисний фідбек від глядачів, обговорення з експертами, можуть оцінити в цілому підготовку свого колективу до участі в фестах. Глядачі отримують емоції та враження, знайомляться з різними театральними студіями, можливо, деякі з них відведуть туди свою дитину. Експертам найважче, тому що це дуже виснажлива робота. Але це теж для них досвід, враження, нові знайомства. – доступність.

Безкоштовний вхід дає змогу всім охочим долучитися до фестивалю.

Якщо говорити про світові фестивальні тренди, які можете визначити особливості?

Зверху я вже практично відповіла і на це питання) Тож чекаємо всіх на JoyFest!

Четвертий всеукраїнський фестиваль дитячих театрів “JoyFest.Діти” відбудеться 22, 23, 24 та 25 травня на сцені 6 (вул. Васильківська,1; М “Голосіївська”, 6 поверх Довженко-центру). Програма на www.joyfest.info

Вхід вільний