Традиційно, кіно на фестивалі представлене різними жанрами та темами – це не просто кіно про різних людей, а можливість уявити себе на місці інших, розбити свої стереотипи та поринути в труднощі, емоції, переживання акторів на екрані. В програмі, серед інших, будуть фільми з Каннського кінофестивалю – “Рокетмен” Декстера Флетчера, “Невдахи” Лукаса Хайана, знятий за реальними подіями та “Коко-ді, коко-да” Йоганнеса Нюгольма – учасник конкурсу МКФ у Роттердамі та Сандесі.

Чорно-білий американський фільм про життя двох музикантів, які стають свідками конфлікту між бандами у Чикаго і ледь уникають розправи. Щоб сховатися, Джері і Джо переодягаються у жінок і приєднуються до дівочого джаз-асамблею, що прямує до Флориди. У ролях Тоні Кертіс, Джек Леммон, Джордж Рафт та секс-символ середини минулого століття – Мерилін Монро.

Фільм був зроблений без підтвердження Motion Picture Production Code, адже в ньому зачіпаються теми гомосексуалізму та крос-дрессінгу. Кодекс щодо цензури в кінематографі вже слабшав протягом 1950-х років, але був дійсним аж до 60-х, і саме популярність “Some Like It Hot” стала останньою краплею перед його відміною.

3 copy copy copy

Аліс / Alice, Жозефін Макерра / Josephine Mackerras, Австралія, Франція / Australia, France, 2019, 103’ (Європейська прем’єра)

Цей повнометражний дебют Жозефіни Маккери, бюджет якого був мізерним, став ґран-прі журі фестивалю SXSW 2019. У фільмі головна героїня Аліс виявляє, що її чоловік через пристрасть до ескорт-послуг розорює сім’ю. Невдовзі, щоб прогодувати себе та сина, вона й сама поринає у світ елітної проституції.

4 copy copy

 

Переглядаючи Берґмана / Bergman Revisited, Томас Альфредсон, Пернілла Ауґуст, Ліза Аскан, Джейн Маґнуссон, Лів Стрьомквіст, Патрік Еклунд, Лінус Тунстрьом / Tomas Alfredson, Pernilla August, Lisa Aschan, Jane Magnusson, Liv Strömquist, Patrik Eklund, Linus Tunström, Швеція / Sweden, 2018, 90′

Шведський режисер Інґмар Берґман залишається одним із найвидатніших у історії кіномистецтва. Але постає питання, як саме його доробок впливає на творчість сучасних шведських кінематографістів. “Переглядаючи Берґмана” – це шість дуже різних короткометражних фільмів, знятих натхненними творчим генієм режисерами, починаючи від драми у стилі Берґмана й закінчуючи критично-сатиричною анімацією: “Сцени з ночі”, Пернілла Ауґуст; “Аріель”, Лінус Тунстрьом; Vox Lipoma, Джейн Маґнуссон і Лів Стрьомквіст; “Мовчання Бога”, Ліза Аскан; “Інфекція” – отримала нагороду на Берлінському кінофестивалі, Патрік Еклунд; “Релікварій Берґмана”, Томас Альфредсон.

5 copy copy copy

Маленькі велетні / Giant Little Ones, Кіт Берман / Keith Behrman, Канада / Canada (Кайл Маклахен в одній з головних ролей)

Канадський режисер Кіт Берман лише у 23 роки зрозумів, що його покликання – кіно, і лише в 40, він прославився, знявши за 2 мільйони доларів інді-стрічку FLOWER&GARNEТ. У центрі сюжету “Маленьких велетнів” двоє підлітків – найкращі друзі з дитинства. Після несподіваного випадку на вечірці з 17-ліття, їхнє життя, стосунки з родинами та подругами летять шкереберть.

6 copy copy

Коко-ді, коко-да / Koko-di Koko-da, Йоганнес Нюгольм / Johannes Nyholm, Швеція, Данія / Sweden, Denmark, 2019, 86′

Вправно поєднуючи різні стилі й кіновсесвіти, вільно рухаючись між фантазією та дійсністю, шведський сценарист і режисер Йоганнес Нюгольм створив казкову оповідь про темні хащі, старигана у солом’яному капелюсі та родину, яка стає забавкою у чужих руках. Фільм став учасником конкурсу МКФ у Роттердамі та Санденсі, 2019.