Згаданий допис директорка Департаменту освіти і науки КМДА Олени Фіданян опублікувала у себе на сторінці в Facebook.

#Букви розповідають, як на допис чиновниці відреагували в соцмережах. 

15 вересня директорка Департаменту освіти і науки КМДА Олени Фіданян опублікувала у себе на сторінці в Facebook суперечливий допис.

У ньому чиновниця сумувала за радянським минулим, в якому, згідно з її словами “не було COVID-19, не боялися пити воду з вуличних автоматів, користувалися багаторазовими склянками і їх не нищили вандали, пили воду з крану” тощо.

Під дописом коментатори не погодилися з Оленою Фіданян і нагадали їй, що в Радянського союзу була й інша сторона – кривавого тоталітарного режиму, який забрав мільйони людських життів:

Були ті, чиї спогади про радянське побутове минуле не були настільки радісними, як в авторки допису. Згадали відсутність елементарних засобів гігієни (особливо жіночої), і те, що в Радянському союзі був дуже поширений туберкульоз, тож не було нічого доброго в тому, що всі пили зі спільних стаканів:

Але найбільше коментарів були досить однотипними та наступного характеру: люди дивувалися, що це пише людина, яка причетна до освіти.

  • В Україні представили документальний проєкт “Обличчя незалежності”, який містить понад 40 відеомонологів українських дисидентів та учасників руху опору СРСР. Вони розповідають про масові репресії й політичні розправи комуністичної влади над українською інтелігенцією у 1960−80-х роках.
  • До 36-тої річниці з дня загибелі українського поета, дисидента, героя України посмертно Василя Стуса.
  • 27 жовтня 1937 року почалися масові розстріли в урочищі Сандармох (південь Карелії, Росія). З-поміж 1111 в’язнів Соловецької тюрми було розстріляно 290 українців, серед яких були політики та письменники, громадські та культурні діячі.