Україна й інші країни повинні шукати альтернативу російському газу, щоб не бути залежними від Москви.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон, коментуючи проект газопроводу “Північний потік-2”, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

“Ми з Прем’єр-міністром України (Володимиром Гройсманом, – ред.) провели дуже цікаву дискусію щодо питань енергоресурсів і ролі, яку відіграє Україна, що ми можемо зробити в майбутньому. Один із моментів, на якому наголошує президент Трамп (американський лідер Дональд Трамп, – ред.), коли він говорить про свою стурбованість щодо “Північного потоку-2″, – це не лише економічна важливість цього питання в Європі, коли є така велика залежність від РФ щодо постачання енергоресурсів. Також є й стратегічна важливість цього питання – те, що пов’язано с монополією постачання критично важливих енергоресурсів”, – зазначив Болтон. “Чому ви, Європа, добровільно ще більше прив’язуєте себе до російських енергопостачальників? Альтернативний варіант для України та інших країн – знаходити інші джерела і ресурси природного газу”, – додав він. Болтон наголосив, что це “питання політики, Уряду України, щоб шукати альтернативні енергоресурси, щоб не було залежності від Росії”.

За словами радника президента США, якщо “Північний потік-2” буде побудовано, то “Україна залишиться в ситуації ризику, що Росія, навіть якщо зобов’яжеться, не постачатиме достатніх обсягів газу”.

25 липня компанія “Nord Stream 2” почала укладати перші труби в рамках будівництва газопроводу “Північний потік – 2”.
28 червня стало відомо, що російський газопровід “Північний потік-2” планують почати будувати цього літа, не отримавши дозволу на укладання в територіальних водах Данії.
18 червня стало відомо, що Україна створює в Європейському союзі групу, яка повинна буде зупинити будівництво “Північного потоку-2” – газопроводу в обхід нашої країни.
27 березня Німеччина видала повний комплект дозволів на будівництво газопроводу “Північний потік-2” ( “Nord Stream 2”).
11 березня глави парламентів п’яти країн Європи, серед яких і Україна, підписали відкритий лист про небезпеку, яку несе будівництво газопроводу “Північний потік-2”.