Міністр оборони США Джеймс Меттіс запевнив, що в Сполучених Штатах Америки розглядають питання щодо надання Україні оборонного летального озброєння.

Про це він повідомив журналістам після переговорів з Президентом України Петром Порошенком. Трансляцію брифінгу здійснював телеканал “112 Україна”.

“Я можу підтвердити, что ми маємо намір зміцнювати відносини між нашими країнами. Я прибув сюди, щоб краще зрозуміти ситуацію, на яку наражаються ваші бійці на передовій… Зовсім нещодавно ми затвердили постачання техніки на 175 млн доларів, включаючи спеціальне обладнання, яке надаватиме Україні більшої обороноздатності… Якщо говорити про оборонне летальне озброєння, ми розглядаємо це питання. Я зараз повернуся до себе, і, виходячи з того, що я побачив і про що я дізнався, я буду, звичайно ж, інформувати керівництво країни про дуже конкретні речі, які я буду рекомендувати здійснити”, – відзначив Меттіс.

“Оборонне озброєння не може нікого провокувати, окрім агресора, а Україна не є агресором, вона б’ється на своїй території”, – додав голова Пентагону.

У свою чергу, Президент України Петро Порошенко заявив, що обговорення надання Вашингтоном Україні зброї “потребує тиші” до прийняття остаточного рішення.

“Я сьогодні не хотів би коментувати ці питання, але можу сказати, що обговоренням я як Президент України задоволений”, – заявив Голова держави.

“Ми обговорювали усі сторони нашої співпраці із США, включаючи і надання Україні розширення наших оборонних спроможностей, співпраці в тому числі і в військово-технічній сфері. Ми дійсно, ще під час мого візиту, домовилися про те, що в нас буде активний діалог щодо забезпечення оборонних можливостей України. Це стосується не стільки і не тільки постачання летального озброєння, а і забезпечення і збільшення оборонних можливостей, включаючи і засоби електронної боротьби, засоби, які збільшують ефективність дій наших ЗСУ”, – додав Президент.

6 серпня радник президента США Дональда Трампа з нацбезпеки Герберт Макмастер розповів про можливі поставки зброї для українських військових, які борються за територіальну цілісність на сході країни.
У травні посол України в США Валерій Чалий повідомив, що проект федерального бюджету США на 2018 фінансовий рік передбачає допомогу Україні по низці програм, у тому числі можливість надання летальної зброї.
4 травня Конгрес США затвердив більшістю голосів консолідований проект державного бюджету в загальному розмірі $ 1,2 трлн на 2017 фінансовий рік. У документі, зокрема, визначається виділення не менше $ 560,465 мільйонів на підтримку України.